Jakub

11 lat
Pseudonim – Moro

Kuba to bardzo aktywny i uwielbiający sport chłopiec. Może być doskonałym przykładem motywacji dla innych, gdy obserwuje się go z jak ogromną pasją i łatwością jeździ na rowerze czy gra w piłkę nożną. Mimo tego, początki jego życia wcale łatwe nie były, gdyż zaraz po urodzeniu Kuba został odebrany biologicznej matce i trafił do pogotowia opiekuńczego. Mając niespełna 3 miesiące, dostał niezwykłą szansę i został zaadoptowany wraz z swoim 18-miesięcznym bratem Mateuszem. Niestety mimo dużego zaangażowania rodziców adopcyjnych, choroba na jaką cierpi Kuba, bardzo przeszkadza mu w cieszeniu się pełnią życia. Chłopiec dotknięty jest zaburzeniami ze Spektrum Płodowych Zaburzeń Alkoholowych FASD (Encefalopatia niepostępująca),  która są efektem spożywania alkoholu przez matkę w ciąży. U Kuby skutki tej choroby zaobserwować można poprzez duże trudności w zakresie koncentracji uwagi, nadpobudliwość, problemy z kontrolą własnych emocji (zachowania agresywne, drażliwość, nadmierna frustracja w kontaktach z bliskimi itp.), skłonności do sięgania po używki i podejmowania zachowań ryzykownych, nierzadko zagrażających życiu jego i innych. Ponadto zdarzenia traumatyczne, jakim było odebranie dziecka matce, miały i mają nadal niebagatelny wpływ na funkcjonowanie psychiczne chłopca i pojawiające się przez to problemy emocjonalne, zachowania o charakterze lękowym. Co więcej, świadomość swoich trudności również mocno negatywnie wpływa na nastrój chłopca, sprawia, że często jest on znacząco obniżony, a Kuba wobec nich jest nierzadko zupełnie bezbronny. Pomimo tego, iż tak wielu trudnościom chłopiec codziennie musi stawiać czoła, to jego motywacja do działania i do życia jest ogromna. Dzięki pomocy, którą mógłby otrzymać poprzez wsparcie finansowe, a które przeznaczone zostałoby na oddziaływania terapeutyczne, szanse na poprawę jego funkcjonowania i poradzenie sobie z wieloma trudnościami, z pewnością stałyby się realne i dałyby Kubie możliwość czerpania radości z życia.

POTRZEBNI BOHATEROWIE!

Dołącz do naszych darczyńców
i ocal przyszłość dzieci.

• Miesięcznie
  • Jednorazowo

Inna kwota

Inna kwota

Każdy darczyńca (jeśli wyrazi na to zgodę) będzie otrzymywał comiesięczny newsletter na co zostały przeznaczone wpłacone środki. Przeczytaj o innych korzyściach.