Zespół i specjaliści fundacji

Jesteśmy ludźmi pełnymi pasji i poczucia powołania do pomocy innym. Codziennie realizujemy naszą misję w pomocy chorym na FAS poprzez trafną diagnozę i skuteczną terapię. Wierzymy, że każdy człowiek (szczególnie dzieci) zasługują na godne życie.

Cały czas doskonalimy swoje umiejętności i wiedzę. Metodologia, którą się posługujemy została sprowadzona z University of Washington w Seattle, USA, gdzie uczyliśmy się pod okiem prekursora w diagnostyce FAS – dr Susan J. (Astley) Hemingway.

Nasz zespół to terapeuci, lekarze, specjaliści, psycholodzy i logopedzi, dzięki czemu możemy świadczyć kompleksowe wsparcie dla potrzebujących.

Zarząd fundacji

Janusz Morawiec

Fundator i zarazem Prezes Fascynującego Świata Dziecka.

Adoptowany, jak to sam nazywa, „przez wspaniałych i jedynych rodziców, którym wszystko zawdzięcza”. Prywatnie kochający mąż i adopcyjny tata dwójki chłopców chorych na FAS. Miłośnik szybkiej jazdy samochodem i człowiek „wywrotowiec” twierdzący, że wystarczy tylko chcieć. Spełnia wszystkie swoje marzenia, jest jak czas – nigdy się nie zatrzymuje. Człowiek empatyczny i z wielkim sercem, twierdzący, że otaczający nas świat jest piękny, tylko trzeba odpowiednio z niego korzystać. Każdą trudność odbiera jako kolejną próbę, która może tylko wzmocnić i potwierdzić nasze człowieczeństwo.

Prezes Fundacji Fascynujący Świat Dziecka, właściciel firmy POLSPRZĘT, którą sam budował od podstaw, nie mając na to żadnych środków finansowych. Janusz Morawiec to  przyjaciel Domów Dziecka, praktyk w pracy z dziećmi chorymi na FAS posiadający wiedzę i doświadczenie, znawca przepisów i praw przysługujących dzieciom chorym na FAS oraz z innymi zaburzeniami. Uczestnik specjalistycznego szkolenia i obserwator diagnoz prowadzanych przez dr Susan J. (Astley) Hemingway, Profesor Uniwersytetu Waszyngtońskiego w Seattle (USA). Członek interdyscyplinarnego zespołu diagnostycznego FASD. Ukończył wiele kursów, szkoleń i warsztatów na temat traumy, zaburzeń zachowania, przywiązania i chorób psychicznych u dzieci i młodzieży.

Barbara Morawiec

Członek Zarządu

Żona Fundatora i Prezesa Fascynującego Świata Dziecka. Druga w kolejności z dziesięciorga rodzeństwa, którego od wieku 13 lat podczas choroby matki, była opiekunką. Prywatnie kochająca żona i adopcyjna mama dwójki chłopców chorych na FAS. Miłośniczka kwiatów, śpiewających wiosną ptaszków i pielęgnacji ogrodu. Kobieta z wielkim sercem i talentem kulinarnym. Wspierająca nas wszystkich w trudnych sytuacjach rozmową, wysłuchaniem i zwykłą radą.

Członek zarządu Fundacji Fascynujący Świat Dziecka,  praktyk w pracy z dziećmi chorymi na FAS, odbywa wiele szkoleń i uczestniczy w konferencjach poświęconych tematyce FAS.

mgr Aleksandra Stokłosa-Wapienik

Członek Zarządu

Nauczyciel języka rosyjskiego, polskiego oraz historii z 26-letnim stażem. Osoba pozytywnie zakręcona, chętna do niesienia pomocy, ciekawa świata, wielka miłośniczka zwierząt wszelakich. Uważa, że nie ma rzeczy niemożliwych do załatwienia: “jak wyrzucą ja drzwiami, to wejdzie oknem”. Nurtują ją problemy zdrowotne dzieci i ich wpływ na naukę. Interesuje ją jak “dotrzeć” do dziecka z problemami w nauce i jak przekazać potrzebną wiedzę.

Członek Zarządu Fundacji Fascynujący Świat Dziecka, praktyk w pracy z dziećmi chorymi na FAS, zespół Aspergera.

mgr Sylwia Stokłosa

Członek Zarządu

Osoba skromna, empatyczna, uczciwa i zawsze uśmiechnięta. W połączeniu z nieograniczoną umiejętnością zdobywania wiedzy, należy do elity ludzi niezastąpionych. Dietetyk, dyplomowany kosmetolog i Dyrektor niemałej firmy. Prywatnie miłośnik podróży, lotów w przestworzach i jazdy na motocyklu.  Kobieta z wielkim sercem, która przypadkowo spotykając na swojej drodze dzieci chore na FAS, zadecydowała, że nie można ich zostawiać samym sobie. Cały czas poszerza swoją wiedzę na temat FAS, a każdą chwilę wolną poświęca pracy na rzecz Fundacji. Uczestniczyła również w wielu szkoleniach i akcjach wolontariackich.

Rada Nadzorcza

mgr Karina Goryczka

Przewodniczący Rady Nadzorczej

Kochająca mama i żona wspierająca naszą Fundację doświadczeniem i uśmiechem. Księgowa oraz doradca podatkowy.
Przewodnicząca Rady Nadzorczej.

mgr Dorota Wisełka

Wiceprzewodniczący Rady Nadzorczej

Pedagog, surdopedagog, oliogofrenopedagog, ekspert w prowadzeniu placówek edukacyjnych, Dyrektor Szkoły Podstawowej w Goleszowie.
Zastępca Przewodniczącego Rady Nadzorczej

Andrzej Maciejczek

Sekretarz Rady Nadzorczej

Rodzic adopcyjny, praktyk w wychowaniu i pracy z dziećmi chorymi na FAS. Brał udział w wielu szkoleniach i warsztatach dotyczących FAS, traumy. Sekretarz Rady Nadzorczej.

Specjaliści

lek.med. Mariusz Kozik

Lekarz, psychoterapeuta

Lekarz z 25 letnim doświadczeniem i ogromną wiedzą w zakresie psychoterapii. Pracował w takich miejscach jak: Klinika Rehabilitacyjna w Wallenstadtbergu w Szwajcarii, oddział Kardiologiczny Polsko-Amerykańskich Klinik Serca w Ustroniu, Szpital Wojewódzki w Częstochowie, oddział Chorób Wewnętrznych Szpitala Śląskiego w Cieszynie, oddział Kardiologiczny Szpitala Uzdrowiskowego w Ustroniu. Obecnie jest współwłaścicielem Poradni Rodzinnej i Specjalistycznej Salus w Ustroniu oraz pracuje jako lekarz konsultant w Ośrodku Leczenia Uzależnień „Lewin” w Wiśle.

mgr Alina Zorychta

Logopeda w trakcie neurologopedycznych studiów podyplomowych, filolog polski, specjalista terapii ręki, specjalista FASD, Provider Neuroflow ATS

Absolwentka filologii polskiej o specjalności logopedycznej na Uniwersytecie Pedagogicznym w Krakowie, obecnie w trakcie studiów podyplomowych pn. neurologopedia z elementami tyflologopedii na Krakowskiej Akademii im. A. Frycza-Modrzewskiego. Prowadzi diagnozę i terapię logopedyczną dzieci, młodzieży oraz dorosłych. Uczestniczyła w szkoleniu dotyczącym diagnostyki FAS/FASD prowadzonym przez dr Susan J. (Astley) Hemingway i jej zespół na Uniwersytecie Waszyngtońskim w Seattle; członkini zespołu diagnozującego FAS/FASD w Fundacji Fascynujący Świat Dziecka. Autorka bloga logopedycznego Zabierz Głos.

Pracuje z dziećmi z zburzeniami słuchu, trudnościami w rozwoju mowy, autyzmem, zespołem Aspergera, zespołem Downa, afazją, alalią oraz z dziećmi z innymi zaburzeniami rozwojowymi. Specjalizuje się w takich obszarach jak terapia dysleksji, terapia wad wymowy, terapia funkcji prymarnych, w budowaniu systemu językowego u dzieci niemówiących oraz w prowadzeniu nauki czytania metodą sylabową. Uczestniczyła w szkoleniach i konferencjach mających na celu poszerzenie i usprawnienie warsztatu terapeutycznego, w tym w szkoleniu Terapii Ręki, w warsztatach dotyczących zaburzeń karmienia oraz w warsztatach naukowo-szkoleniowych dotyczących diagnozy i terapii realizacji fonemów. W pracy dąży do holistycznego rozwoju dziecka, wykorzystując w tym celu elementy Metody Krakowskiej.

mgr Joanna Talaga

Psycholog, pedagog, specjalista FASD

Absolwentka psychologii na Uniwersytecie Śląskim w Katowicach o specjalnościach Psychologia rozwoju człowieka i rodziny w cyklu życia oraz Psychologia pracy i organizacji. Ukończyła studia podyplomowe na Uniwersytecie SWPS w zakresie Stosowanej Analizy Zachowania – przygotowanie do pracy z osobami z zaburzeniami rozwoju i zachowania. Kwalifikacje pedagogiczne nabyła w ramach Bloku Kształcenia Nauczycielskiego na Uniwersytecie Śląskim w Katowicach.

Uczestniczyła oraz nieustannie bierze udział w wielu szkoleniach, kursach, warsztatach i konferencjach mających na celu poszerzenie i uaktualnianie własnej wiedzy oraz umiejętności, by jak najlepiej prowadzić diagnozy oraz działania terapeutyczne.

Na co dzień zajmuje się diagnozą i terapią psychologiczną dla dzieci, młodzieży oraz dorosłych, a także prowadzi grupowe zajęcia w ramach Treningu Umiejętności Społecznych.

Specjalizuje się w diagnozie oraz terapii dzieci i młodzieży ze spektrum FASD. Ukończyła kurs w zakresie 4-Cyfrowego Kwestionariusza Diagnostycznego FASD (FASD 4-Digit Diagnostic Code) na Uniwersytecie Waszyngtońskim w Seattle oraz uczestniczyła w treningu organizowanym przez Fetal Alcohol Syndrome Diagnostic and Prevention Network w Klinice Uniwersytetu Waszyngtońskiego w USA, pod okiem dr Susan J (Astley) Hemingway. Członkini zespołu diagnostycznego FAS/FASD w Fundacji FAScynujący Świat Dziecka.

Praca z dziećmi oraz ich rodzicami/opiekunami jest jednocześnie jej pasją, a swoje doświadczenie w tym obszarze zdobywała odbywając praktyki zawodowe z zakresu psychologii i pedagogiki w szkołach (podstawowej, gimnazjum, ponadpodstawowej) oraz poradni psychologiczno-pedagogicznej, pracując jako pomoc nauczyciela w przedszkolu, będąc wychowawcą na półkoloniach socjoterapeutycznych, animatorką zabaw dla dzieci oraz niejednokrotnie wolontariuszką (m.in. w Górnośląskim Centrum Zdrowia Dziecka, Domu Samotnej Matki).

Osoba uśmiechnięta, empatyczna i zawsze chętna do niesienia pomocy. Pasjonatka biegania, górskich wędrówek i podróży.

mgr Beata Widera-Brzóska

Psychoterapeuta, psycholog, pedagog

Pedagog, psycholog, psychoterapeuta w trakcie całościowego szkolenia psychoterapeutycznego Szkoły Psychoterapii Psychodynamicznej w Krakowskim Centrum Psychodynamicznym. Szkoła Psychoterapii jest kursem rekomedowanym przez Polskie Towarzystwo Psychologiczne oraz przez Polskie Towarzystwo Psychoterapii Psychodynamicznej. Absolwentka pedagogicznych studiów na Uniwersytecie Śląskim w Katowicach oraz psychologicznych ukończonych  w Szkole Wyższej Psychologi Społecznej w Katowicach. Od roku 2003 związana z dziećmi, młodzieżą i dorosłymi na stanowisku wychowawcy, pedagoga, terapeuty i psychologa.

Ukończyła studia podyplomowe z zakresu:
– oligofrenopedagogiki na Uniwersytecie Śląskim w Katowicach
– diagnozy i terapii psychologiczno –  pedagogicznej na Akademii Pedagogicznej w Krakowie. Ukończyła wiele kursów i szkoleń poszerzających warsztat pracy pedagogicznej i terapeutycznej między innymi;
– Metoda Ruchu Rozwijającego W.Sherborne,
– II stopniowy kurs Terapii Behawioralnej,
– Specjalistyczny Program Diagnostyki i Terapii – Sensor-Komplex,
– kurs EEG Biofeedback I stopień,
– Niezbędnik psychologa dziecięcego,
– Setting w pudełku, ukończony kurs metody stosowanej w terapii dzieci.

Kurs został zrealizowany w Stowarzyszeniu Psychoterapii Dzieci i Młodzieży „Mały Książe” w Krakowie. Od roku 2006 rozpoczęła pracę z osobami dorosłymi borykającymi się z trudnościami zdrowia psychicznego prowadząc Dzienny Ośrodek Wsparcia dla osób z zaburzeniami psychicznymi na terenie powiatu cieszyńskiego na stanowisku kierownika. Od roku 2011 roku działa na rzecz osób z trudnościami zdrowia psychicznego i przełamywania stereotypów i uprzedzeń w odbiorze społecznym.  Wspiera działalność stowarzyszeń na rzecz rozwoju i wspierania dzieci, młodzieży i dorosłych; członek Cieszyńskiego Stowarzyszenia Ochrony Zdrowia Psychicznego „Więź” oraz Stowarzyszenia na Rzecz Harmonijnego Rozwoju dzieci i Młodzieży „Nasze Dzieci”. Realizuje diagnozę i terapię z zakresu trudności wychowawczych oraz emocjonalnych dzieci i młodzieży, trudności wieku dorastania, problemów w funkcjonowaniu rodziny. Prowadzi psychoterapie indywidualną w oparciu o paradygmat psychodynamiczny. Swoja pracę poddaje regularnej superwizji.

mgr Łukasz Kisiała

Fizjoterapeuta (osteopata w trakcie specjalizacji) z przygotowaniem pedagogicznym

Fizjoterapeuta, dyplomowany masażysta i certyfikowany terapeuta czaszkowo-krzyżowy. Absolwent Fizjoterapii na WSA Bielsko-Biała. Absolwent szkoły masażu w ZDZ Katowice.

Uczestnik szkolenia Terapii czaszkowo-krzyżowej opartej na osteopatii w Centrum Wiedzy Praktycznej w Warszawie. Dodatkową wiedzę i umiejętności zdobywał podczas takich szkoleń, jak Funkcjonalna Terapia Manualna, czy Badanie i dokumentacja medyczna w fizjoterapii.

Fascynator oraz miłośnik pracy w zakresie fizjoterapii. Doświadczenie w fizjoterapii, masażu i terapii  czaszkowo-krzyżowej zdobywa podczas ciągłej pracy z pacjentami. Nieustannie poszerza swoją wiedzę, jest osobą chętną do niesienia pomocy i wyróżnia się niezwykłą cierpliwością. Bardzo lubiany przez dzieci, cały czas poszerza swoją wiedzę, aby poprawić jakość ich życia. Pasjonat piłki nożnej i biegania.

mgr Dorota Wisełka

Terapeuta Biofeedback, pedagog, surdopedagog, oligofrenopedagog

Certyfikowany terapeuta EEG Biofeedback, pedagog, surdopedagog, oliogofrenopedagog, ekspert w prowadzeniu placówek edukacyjnych. Nauczyciel języka angielskiego z wieloletnim stażem. Dyrektor Szkoły Podstawowej w Goleszowie.

mgr Marta Szymik – Telesz

Logopeda, specjalista FASD

Z zamiłowania dziennikarka. Rzecznik prasowy naszej Fundacji oraz fundraiser.

Absolwentka politologii – specjalność Media i Dziennikarstwo na Uniwersytecie Wrocławskim. Ukończyła podyplomowe pedagogiczne studia kwalifikacyjne oraz podyplomowe logopedyczne studia kwalifikacyjne. Uczestniczyła w wielu szkoleniach i kursach m.in. w szkoleniu pt. „Stosowanie 4-cyfrowego Kwestionariusza Diagnostycznego FASD w praktycznej, ilościowej diagnostyce zaburzeń ze Spektrum Poalkoholowych Wrodzonych Zaburzeń Rozwojowych w zespołach interdyscyplinarnych”. Ciągle poszerza swoją wiedzę na temat FAS. Uwielbia pracę z dziećmi.

Z zamiłowania dziennikarka. Reporterka, prezenterka w lokalnych mediach. Ambitna, otwarta na nowe wyzwania, ciekawa świata. Prywatnie miłośniczka zwierząt i tańca. Uwielbia podróże oraz włoską kuchnię.

mgr Marcin Drózd

Terapeuta TUS, pedagog

Certyfikowany terapeuta Treningu Umiejętności Społecznych, absolwent studiów podyplomowych na kierunkach Autyzm, zespół Aspergera oraz inne całościowe zaburzenia rozwojowe – diagnoza i terapia oraz Oligofrenopedagogika – edukacja i rehabilitacja osób z niepełnosprawnością intelektualną. Od września 2019 r. w trakcie studiów podyplomowych na kierunku pt. Terapia Pedagogiczna.

Na zajęciach zajmuje się kwestiami związanymi z emocjami oraz ich odczuwaniem/okazywaniem, reakcjami stosownymi do emocji i uczuć, współżyciem społecznym. Stara się także wypracować z dziećmi sposoby zachowania w codziennych sytuacjach, zarówno tych “zwyczajnych” jak wizyta w sklepie, jak również mogących wywołać skrajne emocje – doświadczenie przemocy.

Ambasadorzy

Dr n. med. Susan J. (Astley) Hemingway

Profesor Epidemiologii, School of Public Health, Profesor Pediatrii, School of Medicine

Dyrektor Stanowej Sieci Diagnostyki i Profilaktyki Alkoholowego Zespołu Płodowego (FAS DPN). Niekwestionowany autorytet w dziedzinie FASD. Twórca 4-Cyfrowego Kwestionariusza Diagnostycznego FASD. Dr Hemingway uzyskała tytuł licencjata w biologii, tytuł magistra w radiologii i fizjologii, a tytuł doktora za pracę z zakresu epidemiologii. Jest członkiem Amerykańskiego Stowarzyszenia Zdrowia Publicznego i Towarzystwa Badawczego Alkoholizmu oraz członkiem stowarzyszenia badawczego w Centrum Rozwoju Człowieka i Niepełnosprawności na Uniwersytecie Waszyngtońskim. Dr Hemingway jest dyrektorem Sieci Diagnostyki i Profilaktyki Alkoholowego Zespołu Płodowego stanu Waszyngton (FAS DPN). Misją FAS DPN jest zapobieganie zaburzeniom ze spektrum płodowych zaburzeń alkoholowych (FASD) poprzez badania przesiewowe, diagnostykę, interwencję, edukację, politykę zdrowia publicznego i badania. Podstawą tej misji było stworzenie największej na świecie, najbardziej kompleksowej bazy danych klinicznych/badawczych dokonanych dotychczas na ponad 2700 pacjentach ze zdiagnozowanym FASD w ciągu ostatnich 21 lat. Jesteśmy dumni, iż tak znakomita osobistość jak dr Susan J. (Astley) Hemingway, wspiera naszą Fundację swoją wiedzą i doświadczeniem, dostępem do najnowszych badań oraz nasze działania oraz znajduje się z nami w stałym kontakcie.